BOTTOX ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ(περιστοματικά)

Η αισθητική της περιστοματικής περιοχής μετά από μία αποκατάσταση της στοματικής υγείας ,προσφέρει στον οδοντιατρικό ασθενή την απόλυτη ικανοποίηση. Το bottox σε αυτή την περίπτωση είναι ένα βασικό εργαλείο. Ομως αυτό το τόσο πολύ συζητημένο φάρμακο ,δεν βγήκε αρχικά γιά αισθητική χρήση αλλά για θεραπεία(υπεριδρωσία, σπαστικότητα,υπερλειτουργία μυικών ομάδων,πονοκεφάλους κ.α.).

Ετσι λοιπόν και στο οδοντιατρείο, η χρήση του ποικίλει.Με αυτό το φάρμακο μπορούμε να ανατάξουμε μια ασσυμετρία στο άνω χείλος λόγω ισως υπεδραστηριότητας του μείζονος κι ελάσσονος ζυγωματικού μυός,μπορούμε επίσης να απαλείψουμε την πτώση της γωνίας του στόματος (έτσι σχηματίζεται η ρυτίδα που λέγεται μαριονέτα)και που δίνει την όψη του λυπημένου.Ολοι μας έχουμε παρατηρήσει ανθρώπους γύρω μας την ώρα που γελούν, εκτός απο δόντια να υπαρχει και θέα ούλων(gummy smile). Κατά κοινή ομολογία αυτό δεν προσφέρει στην αισθητική του προσώπου και είναι κάτι που στα χέρια ειδικού οδοντίατρου διορθώνεται.

Ομως μπορούμε με το bottox να λύσουμε και λειτουργικά προβλήματα στο στόμα. Κάποιοι ασθενείς , έχουν στο χαμόγελο μια στροφή ,είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, διότι κάποια πάρεση στο προσωπικό νεύρο έχει προυπάρξει . Ο σωστά εκπαιδευμένος οδοντίατρος μπορεί να διορθώσει σε ενα βαθμό αυτό το πρόβλημα, ανάλογα πάντα κι απο την βαρύτητα του θέματος.Επίσης κάποιοι ασθενείς….που όλο και περισσότεροι γίνονται, έχουν την βλαπτική συνήθεια να σφίγγουν στον ύπνο τους η και ξύπνοι τα δόντια τους(λέγονται βρουξιστές),να τα τρίζουν και να τα οδηγούν σε φθορά, επιπλέον του πόνου που εκδηλώνεται στην κροταφογναθική άρθρωση και στην περιοχή του αυτιού.Η σωστή παρέμβαση στον μασητήρα και στον κροταφίτη μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα κι ο ασθενής εκτός που σταματάει να σφίγγει τα δόντια του και να κουράζει την άρθρωση του, βελτιώνει και το σχήμα του προσώπου προς το αισθητικότερο.Οπως προαναφέρθηκε το bottox χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία πονοκεφάλων κι είναι αυταπόδεικτο οτι αν χαλαρώσουμε τον μασητήρα και τον κροταφίτη μύ εκτός που θα ξεφύγουμε την φθορά των δοντιών, θα ανακουφίσουμε απο πονοκεφάλους τον ασθενή, αφού η αιτία του πονοκέφαλου πολύ πιθανόν να είναι η υπερδαστηριότητα αυτών των μυών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε οτι στην σημερινή εποχή ο οδοντίατρος καλείται να λύσει πολύ περισσότερα θέματα απο οτι στο παρελθόν και το καθήκον του δεν περιορίζεται στο να κάνει γερά σφραγίσματα …. αλλά κι αισθητικά σφραγίσματα , όχι μόνο γερές προσθετικές εργασίες αλλά κι αισθητικές εργασίες, οχι μόνο καθαρό στόμα αλλά κι όμορφο χαμόγελο ένδοστοματικά και περιστοματικά, με ό.τι διαθέτει μέχρι τώρα η επιστήμη.Γνωρίζοντας τέλεια την ανατομία , το μυικό συστημα της περιοχής του προσώπου την νεύρωση και αγγείωση ,ο οδοντίατρος δικαιούται και υποχεούται να επιληφθεί των παραπάνω προβλημάτων που πιθανόν του ζητηθεί.Αρα υποχρεούται να επιμορφώνεται διαρκώς ώστε να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του προς τους ασθενείς του.

bruxism gummy smile